Lite info om speciallärarutbildningen

Jenny ställde en fråga i kommentarsfältet häromdagen:
 
Skulle du kunna berätta lite om speciallärarutbildningen och vad du tycker om den osv? :) Är själv intresserad av den utbildningen.
 
 
 
Nu är ju universitets- och högskoleansökningstiderna på slutrakan (visst är det så att deadline är 3 april?) och det börjar bli dags att bestämma sig för vad man vill göra efter gymnasiet/yrkesskolan. Till att börja med vill jag rekommendera ett blogginlägg om universitetsstudier och om hur det är att studera vidare efter gymnasiet som jag skrev i höstas. Det inlägget kan man läsa { här }.
 
 
Jag tycker själv att speciallärarutbildningen är väldigt bred. Man får egentligen tre stycken examen i ett: speciallärare, klasslärare och specialklasslärare. Himla bra, för då har man förhoppningsvis en stabil grund att stå på efter studierna. Förutsatt att man blir klar med dem någon gång alltså. ;)
 
Jag är inne på andra studieåret nu, och hittills kan jag konstatera att första året var rena barnleken i jämförelse med andra året. Första året var schemat väldigt luftigt och man hann sätta sig in i studietekniker och studieliv vid sidan om kurserna. En positiv grej är också att man har praktik redan första året, både på Övningsskolan och ute i "riktiga" skolor. Andra året läser man alla klasslärargrundkurser samtidigt som man också läser specialpedagogik, så då måste man helt plötsligt ha tiotusen bollar i luften, vilket kan vara rätt påfrestande om man tar det allt för seriöst. Vissa kurser känns rätt överflödiga (*host* pianolektioner *host*), men det är förstås jättebra att man får repetera alla ämnen som man läst i grundskolan. Praktiska ämnen varieras friskt med teoretiska.
 
Sådär överlag så tycker jag att man har jättebra sammanhållning inom speciallärarutbildningen. Då det bara antas en grupp varje år så lär man känna sina klasskamrater och äldre/yngre studerande och lärare/föreläsare riktigt bra. Det är nog ett av de allra största plussen med att studera specialpedagogik - sammanhållningen! På PF har man ofta grupparbeten och då är det ju såklart jättebra om man kan samarbeta med alla i gruppen. Fast i och för sig är nog just det en förutsättning om man ska kunna bli speciallärare.
 
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska berätta, så det är fritt fram att bomba kommentarsfältet med frågor och kommentarer om speciallärarutbildningen och studier överlag. Jag lovar att svara så gott jag kan! :)
#1 - Jenny

Tack för svaret! :)Utbildningen låter intressant, och det är ju bra att man får tre examen i ett :)

Är det förresten några ämnen som är speciellt bra att skriva i studenten?

Svar: Så bra om inlägget kom till nytta. :) Jag skulle åtminstone rekommendera att man skriver psykologi i studenten. Det ämnet har man supermycket nytta av när man läser pedagogik! Hälsokunskap kan också vara bra, men annars tycker jag att man ska skriva de ämnen som man är intresserad av. :)
TIDSTJUVEN

#2 - Junitjej

Åh, vad kul att du har berättat om utbildningen! Eftersom jag själv är lärare, så intresserar inlägget mig särskilt!

#3 - Ellen (alatariel)

Kul att veta lite om utbildningen som du går. :)

#4 - Johanna

sv: visst är det :D hoppas att det ska komma på ebay eller dylikt inom snar framtid så man kan klicka hem ;D

#5 - Anonym

Nå, vad man skall skriva i studenten måste man verkligen läsa på på universitetens hemsidor. Generellt brukar ÅA ge poäng för 7 skrivna studentprov, så rekommendationen är att skriva ca 6, inte minimikravet 4. Sen kan vissa linjer dessutom ge bonuspoäng för vissa skrivna prov, så de proven skall man ju absolut skriva annars ryker värdefulla antagningspoäng. Googla + prata med din studiehandledare. Detta kommer att styra dina kursval under hela gymnasietiden och vad du skriver i studenten.

P S det finns ett major överskott av klass- och speciallärare. Till en tjänst ute på landet kan 90 st söka. Tips: tänk på en annan utbildning och skall du ändå med våld in i lärarbranschen är det nog smartare att studera till ämneslärare. Där är iaf konkurrensen inte totalt mördande.

H gymnasielektorn

Svar: Hm, intressant kommentar. Givetvis ska man ju kolla med utbildningarnas hemsidor angående vilka ämnen de ser på i antagningen. Mina tips var ju bara sådana ämnen som man har nytta av kunskapsmässigt sedan i vidare studier till speciallärare. :) Jag utgår ju förstås från att alla skriver modde, matte, finska och engelska (och sådana ämnen som man är intresserad av). Jag undrar vem som egentligen planerar hela sina gymnasiestudier utgående från vad man ska söka till efter studenten...
Och angående att man inte skulle få söka till klasslärar- eller speciallärarutbildningen på grund av hård konkurrens på den framtida arbetsmarknaden: är man intresserad av ämnet är det väl klart som korvspad att man ska söka? Så tycker åtminstone jag. Ordinarie tjänster i Österbotten är säkerligen mycket svåra att få när man inte har någon arbetserfarenhet, men samtidigt tycker jag att det verkar som om behovet av vikarier är enormt. Men vad vet jag.
TIDSTJUVEN

#6 - Anonym

Och i södra finland är behovet av kompetenta klasslärare och speciallärare enormt!!!

#7 - Anonym

I dag, måste man planera sina gymnasiestudier så att inga studiedörrar stängs. Detta lärs ut åt alla gymnasieelever. Intagningarna baseras långt på studentproven. Speciellt styr den nya ämnesrealen studievalen. Prata, som sagt med studiehandledaren om detta bums. Hen vet hur allt fungerar.

Jo, visst kan man vikariera. Men efter 10 års vikarierande, otaliga jobbyten och ingen fast tjänst suger det rejält. Trust me I know. Jag har vandrat den vägen. Första åren e allt ok, d ordnar sig osv, men sen kmr verkligheten ikapp en. Utan fast tjänst kan man inte få lån för lägenhet, bil m m å var skall man sen bygga/köpa lägenhet då man inte ens vet var man kmr att få jobb? Man kan börja må dålit för mindre.

H gymnasielektorn

Svar: I det gymnasium där jag gick hade vi nog lite annat system då, verkar det som. Där planerade vi inte gymnasiestudierna på annat sätt än att vi pusslade ihop de kurser vi ville gå och sedan skrev vi de ämnena i studentexamen. Men där uppmuntrades vi också att skriva så många ämnen som möjligt och jag tror inte att det fanns en enda som bara skrev fyra stycken, så det var ju jättebra. Men sånt där varierar nog jättemycket mellan olika skolor och studiehandledare.

Jag måste också passa på att inflika att man kan jobba inom så många andra områden om man har speciallärarexamen. :) Man behöver inte nödvändigtvis jobba inom en skola.
TIDSTJUVEN

#8 - adams

hej

#9 - Janina

Hej! Det är visst en tid sedan du skrivit detta inlägg men råkade hitta mig in här mellan min panikångest och mitt superiver att börja studera i höst. Jag skrev då studenten förra året och planen var att åka till Amerika för ett år och jobba som au pair. Nåå, jag kom dit och vi gick på en skola först i några dagar och så fick jag träffa familjen som snällt sagt inte brydde sig alls att jag var väldigt nervös osvosv.. så det slutade med att jag åkte hem tillbaka.
Hade fått en studieplats inom tyska på ÅA och tänkte att jag hinner ju börja med det då. Tyska intresserade mig egentligen inte så mycket, men jag hade ju planerat att vara bortrest, så ville bara söka in någonstans. Som du sagt här är det sååå viktigt att man studerar något man är intresserad av, för annars funkar det inte. Nå försöket att ens börja studera efter att livet snurrat runt och alla planer ändrats var kanske inte den bästa... så jag började inte. Tog det lugnt några veckor och sov bort min jetlag.
Planen nu var att hitta jobb åt mig. Det var inte det lättaste i en liten stad som min hemort. Det behövdes dock vikarie som assistent vid en skola, och det hade jag redan gjort en gång förut, så några gånger jobbade jag på en skola. Sedan fick jag jobb i en butik, så satte mig bakom kassan och där är jag nu också. Trivs jätte bra med jobbet och är så glad att jag hinner spara pengar.
Men nu då. Den gemensamma ansökan som börjar snart igen. Är så ivrig för jag vet verkligen denna gång vart jag vill söka! Till klasslärare på ÅA. Så det är så jag hittade in här :) Det som oroar mig dock är "tänk om jag inte kommer in?"..

Undrade om du kunde berätta för mig lite hur det var att söka till peffan, urvalsprovet, lämplighetsintervjun.. kanske du till och med kan säga hur svårt det är att komma in där? Vore väldigt tacksam för svar :)