Tidseffektiv med tomatmetoden?

Man kunde lätt tro att jag lider av ADD i kombination med hyperaktivitet, för jag har verkligen extremt svårt att under en längre tid sitta stilla och koncentrera mig på att göra skolarbeten. Jag blir distraherad av precis allt, tar mikropauser varannan minut och kommer aldrig in i något flow. När Hanna tipsade om den italienska tidseffektiveringsmetoden Pomodoro, eller tomatmetoden som den också kallas eftersom pomodoro betyder tomat, kände jag därför att den var värd en chans idag.
 
 
Tomatmetoden går ut på detta:
 
1. Man gör upp en lista över de saker man ska göra under dagen och rangordnar dem i viktighetsordning.
2. Man kopplar bort alla störande moment, det vill säga mobil, internet och så vidare.
3. Man ställer en timer på 25 minuter och sätter igång med första punkten på listan. I 25 minuter koncentrerar man sig på att göra endast den uppgiften och när timern ringer slutar man (även om man är mitt i) och tar paus i 5 minuter.
4. Efter 5 minuters paus fortsätter man med uppgiften eller byter till en annan från listan om man hellre vill det. Sedan jobbar man på i 25 minuter. Och så 5 minuters paus igen. Man upprepar mönstret ungefär fyra gånger och sedan tar man en längre paus innan man eventuellt fortsätter igen ifall man inte är klar. 
 
Har man svårt att hålla reda på pauser och jobbtid så finns det såklart appar som hjälper en. På min Android-mobil använde jag idag en riktigt enkel och bra som heter Pomodroid. Om man riktigt går in för metoden så ska man egentligen göra uppskattningar av hur många "pomodoron" som kommer krävas för en uppgift och sedan utvärdera sitt arbete i slutet för att kunna bli ännu effektivare i framtiden, men så pass ambitiös behöver man ju ändå inte vara om man inte nödvändigt vill.
 
 
Så vad tyckte jag då om metoden?
 
Tja, tio gånger effektivare än vanligt blev jag i varje fall! 25 minuter är precis lagom tid för att man ska orka koncentrera sig på det man håller på med. Och pauserna är precis lagom långa för att man ska hinna sträcka på benen, gå på toa, koka en till kaffekopp och spela lite Wordfeud innan man sätter igång igen. Idag skrev jag en lektionsplan, en didaktisk reflektion, en kompletteringsuppgift, två mail och en halv loggbok. Tidstjuven.com ger absolut godkänt betyg till tomatmetoden som effektiveringsstrategi för studier och jobb.
#1 - Louise

Åh vad smart! Ska storstäda hela lägenheten imorgon. Ska absolut testa denna metoden!

Svar: Ja, den funkar förmodligen superbra till städning också! :D
TIDSTJUVEN

#2 - Madeleine-Foto

Vilket bra tips! Jag ska definitivt testa denna metoden när jag ska plugga nästa gång!

Svar: Den är helt klart värd sin chans. :)
TIDSTJUVEN

#3 - Pia

Den här metoden ska jag verkligen testa i helg då jag borde vara effektiv för att inte gå under av stress nästa vecka!

Svar: Know the feeling. Efter idag känns det ändå som att jag har saker och ting litelite mer under kontroll. :) Fast jag kan ju dock inte garantera att den här metoden funkar på alla, för alla är vi ju olika. Men myror-i-brallan-och-koncentrationsförmåga-som-en-guldfisk-människor som mig funkar den i alla fall på.
TIDSTJUVEN

#4 - Linda

Wow kvinna! Jag lyfter på hatten! :D heja tomater!

#5 - Fashion Safari

måste testa :)

#6 - Pia

"Myror-i-brallan-och-koncentrationsförmåga-som-en-guldfisk-människor" låter som en beskrivning som passar väldigt bra in på mig också. Det ska med andra ord bli riktigt intressant att testa metoden, om den inte fungerar så får jag ju i alla fall skriva lite listor, något som jag älskar att göra :P

#7 - Vickan

Wow! Lider av samma symtom som du, måste absolut testa denna! :D

#8 - Angelica

Låter som nåt jag skulle behöva ge en chans! Bara det att släcka datorn skulle antagligen öka min effektivitet med 700%.

#9 - Ida

Grymt! Måste prova redan imorgon!

#10 - Karin O

Fiffigt:)

#11 - Hanna Karlsson

Vilket bra tips!

#12 - Nina B

Tror nästan alla har de där problemet. När det var dags att läs på tent så blev vår lägenhet alltid föunderligt ren ;)

#13 - malin

kanski jag sku böv prov på hede å... altjhemt förr tå jag äntligen satt me ner och sku läsa några sidor..så läst ja typ hälften ov he jag mära och tyckt iställi att ja sku fara o eta nating ele na...en massa anat hejlt enkelt :D

#14 - Sara

Tummen upp :D jag tror du inte är ensam om problemet nä... Alltså jag har en metod som funkar jättebra för mig som jag kallar 50/50 metoden. Vilket betyder att om jag t.ex. har en tent som jag måste läsa på så sätter jag på en timer, och jag får välja vilken tid som helst. T.ex. 30 min. I 30 minuter sitter jag då och läser och koncentrerar mig och sedan får jag ta paus i 30 minuter efter det :D Om jag väljer 1 timme så får jag ta 1 timmes paus sen osv. Den är kanske inte lika effektiv dom pomodoro ;) men den funkar jättebra för mig de gånger jag har riktigt ordentlig motivationsbrist :D

#15 - Maggie - en rå bohem

Ahaa, det var det som du snackade om på Twitter! Låter smart.

#16 - Schniffen | neurotisk supernörd

Haha, för mig brukar det bli att om jag skriver upp allt som skall göras under veckan, blir allting gjort på samma dag. Med följden att resten av veckan blir överfull av tristess och "Jahapp... Vad ska vi hitta på nu då?"

#17 - Anonym

Jag brukar ta en uppgift i taget och så jobbar jag tills den är klar. Sedan paus. Mycket bättre än att ta en paus mitt i, för då tappar man bara tråden.

#18 - Mima

Jag har hört talas om den där metoden förut och det är säkerligen något jag boooorde prova på :P