Om att studera vidare efter gymnasiet

Jag fick en fråga från Kajsa:
 
Hej! Kan du inte berätta lite mer i ett inlägg om hur det är att studera vidare, och vad det är du gör? Jag slutar gymnasiet till våren och vet inte alls vad jag ska ta mig till ... Om jag klarar den höga nivån vid fortsatta studier..
Kram!
 
 
Jag vet precis hur du känner dig Kajsa. Jag var nämligen i exakt samma sits jag också för två år sedan. Gymnasietiden sjöng på sista versen och jag hade inte den blekaste aning om vad jag ville göra med mitt liv. Jag gjorde massa olika tester på nätet för att klura ut vad som skulle kunna passa mig, men blev inte det minsta klokare. Sist och slutligen körde jag på känsla och sökte in till ett par utbildningar som jag tyckte att lät intressanta. Det viktigaste är ändå att man är genuint intresserad av det man studerar, annars funkar det inte alls. Så kom sommaren, inträdesprov och den evighetslånga väntan. Sedan damp antagningsbreven ner i postlådan och efter moget övervägande började jag på speciallärarutbildningen hösten efter att jag tagit studenten. Jag tror att det är bra att börja studera genast efter studenten, för då har man studievanan inne. Men känner man att man vill pausa ett år kan man givetvis ta ett mellanår som man ägnar åt någonting helt annat. Man kan ge sig ut och resa eller jobba ett år.
 
Jag studerar alltså specialpedagogik i Vasa. Som speciallärare får man utöver klasslärarkompetensen (lågstadielärare med andra ord) fördjupad kunskap i specialundervisning. Kort sagt är det alltså undervisning för elever med speciella behov (långt sagt är det sååå mycket mer). Specialpedagogik är verkligen ett intressant ämne, där man får bekanta sig med otroligt mycket. Men det krävs rätt mycket för att man ska orka/hinna med allt, och ibland när orken inte riktigt räcker till undrar jag om jag tagit mig vatten över huvudet och borde ha satsat på någonting annat istället. Just nu har jag en sådan där period då kalendern svämmar över av alla deadlines som ska göras och motivationen ligger på minus.
 
 
Men det där med att studera vidare på en högre nivå är så mycket mer än att bara sitta på föreläsningar och plugga till tenter. Det finns så mycket vid sidan om som gör att man blir motiverad och orkar. Det finns föreningar och klubbar och massa, massa program på kvällarna. Man kan idrotta, lära känna nya människor och välja mellan tiotusen olika evenemang varje vecka om man så vill.
 
Jämfört med gymnasiestudier och yrkesskolestudier är universitetsstudierna mycket friare. Man får välja själv, men man måste också ta ansvar själv. Det är ingen som står och manar på en att man ska göra alla uppgifter och sitta på alla föreläsningar, utan man förväntas ta ansvar för sitt eget arbete. Jag har alltid varit sådan att jag tar allt som det kommer. Jag brukar inte planera särskilt mycket, utan gör saker på känsla istället. Men studerar man på universitetsnivå funkar inte den taktiken längre. Man måste planera, prioritera och pussla om för att få vardagen att gå ihop ibland. Men det funkar alltid på ett eller annat vis. Och man behöver inte ta alla skolarbeten så seriöst. Skulle man göra allt hundraprocentigt skulle man helt klart gå i väggen redan efter en termin. Universits- och högskolelärarna är människor de också och man kan alltid prata med dem.
 
Det allra bästa är att man inte behöver känna att man måste välja rätt på första försöket. Börjar man studera och märker att det inte är någonting för en är det bara att hoppa av och satsa på någonting annat. Det finns garanterat någonting för alla. :)
 
 
Ni får jättegärna lämna kommentarer kring ämnet, jag svarar så gott jag kan.
#1 - ett ritstift i din rumpa

för mig var det bra att ha mellanår efter andra stadiet, eftersom jag då fick tid att koppla bort alla tankar på studier. när jag väl valde att börja studera vidare var studiemotivationen på topp och jag såg verkligen framemot att få ta in massa ny kunskap!

Svar: Det tror jag att är en riktigt bra taktik! :) Jag hade bra kunnat tänka mig att ägna ett år att jobba som au pair eller liknande, men eftersom jag inte kände mig skoltrött efter gymnasiet fortsatte jag studera direkt. Men jag tycker att det är toppenbra att man kan skjuta upp sin studieplats ett år och ändå ha kvar den! :D
TIDSTJUVEN

#2 - Saragunmarie

Sv; Ja, det ska jag göra! :)

#3 - Hanna

Och det beror ju mycket på vilken skola/ämne man pluggar och sen vad man inriktar sig på.
TF är en "chill"fakultet, deadlines är inte helt absoluta, pratar man med läraren går det att skjuta upp dem (jag har en föreläsningsdagbok till en av höstens kurser som deadline är före jag tar ut kandipappren), vi kör inte på 15 månaders gränser för att tenta kurser (och vi kan tenta om hur många gånger som helst). Vi har en väldigt flytande gräns på allt och liten tröskel till att prata med lärarna. Men det betyder int att vi får chilla, vi måste ändå se till att vi får ihop våra studiepoäng.

Och att då komma in till psykkans regioner blev en chock. Deadlines är deadlines, noll poäng om de kommer in för sent. Tentdeadlines är helt och hållet absoluta och inget, utom läkarintyg, går att ändra på nåt. Dessutom arbetsbördan mellan psykka och TF är det stor skillnad på, 5sp på TF betyder föreläsningar och tent, på psykka är det föreläsningar, inlämningsuppgifter och tent.

Så det är stor skillnad på ämnena :P Psykka är mer hur studier på universitet beskrivs, TF är mer chill, men man har mer motivation att plugga pga det.

Förlåt för romanen :P

Svar: Du har alldeles rätt i att det varierar VÄLDIGT mycket beroende på vilken skola man går på och vilka ämnen man studerar. Arbetsbördan kan vara helt sjukt varierande mellan två kurser som ger samma studiepoäng på PF också, vilket det egentligen inte borde få vara. Jag skrev ju blogginlägget bara utifrån min egen synvinkel, så det var väldigt intressant att läsa om din syn på studierna också! :) Tusen tack för kommentaren!
TIDSTJUVEN

#4 - Kajsa

Åh, tack så mycket för din förklaring! Det känns fortfarande lite snurrigt men det ska nog lösa sig.. Det är väl bara att söka in lite varstans och se vart man hamnar, haha.

Tack igen! =)
Kramar

Svar: Det var så lite! Hoppas att du fick ut någonting av det, trots att det blev lite rörigt skrivet. :) Och det bästa är nog att söka till sådana utbildningar som låter intressanta och som du vill lägga ner tid på. Det fixar sig.
Kram! :)
TIDSTJUVEN

#5 - Schniffen | neurotisk supernörd

Vet inte hur det är med basårsprogram i Finland, men för mig har det varit grymt skönt att börja hösten med att läsa tre gymnasiekurser, varav två jag redan läst förut och således bara repeterar, på universitetsnivå. Med andra ord har jag fått tid att återhämta mig från kraschen efter gymnasiet. Anledningen att jag valde detta istället för att ta ledigt ett år är att jag skulle bli alltför sysslolös om jag inte kunde få något jobb (vilket är praktiskt taget omöjligt för de som har läst teoretiska gymnaiseprogram). Så att läsa 75 % nu känns helt rätt, och det är grymt skönt att tempot är högt. Ägnade större delen av gymnasiet åt att vara arg på allt och alla för den låga nivån och det sega tempot ^^'

Men bäst av allt är att jag får platsgaranti till den utbildning jag helst av allt vill gå, så bara jag klarar godkänt i alla kurser, är jag garanterad en plats på biomedicinprogrammet ^^ Älskar att den möjligheten finns för folk som inser att de valde fel gymnasieprogram!

#6 - Ellen (alatariel)

Jätte intressant att läsa! :)